.

Hur går köpet till, rent praktiskt

Att köpa båt!

Att köpa båt utomlands är oftast en mycket bra affär. Utbudet är betydligt större och båtarna är oftast mer utrustade än här hemma.

Vi arbetar för dig, inte för säljaren.

Efter att vi har hittat just din båt, normalt inom 2-3 dagar, lägger vi ett bud på båten. I samband med att vi ger ett bud (som accepteras av säljaren)betalar du in en handpenning på 10% till vårt klientmedelskonto i Sparbanken, alternativt till den säljande mäklarens klient-medelskonto. Ditt bud är givetvis bindande om dom accepterar det.

Nästa steg är att besikta båten. En"purchase survey" kostar 5.900 kr ex moms/resor.

Vi anlitar utbildade besiktningsmän via IIMS i England och de är förordnade av European Yacht Surveyor Ass.

Vi har självklart gällande ansvars-försäkring. Du kan också låta en besiktningsman på plats utföra jobbet. En normal besiktning brukar hamna runt 12-15.000 kr för en båt runt 40-50 fot.

Med besiktningspappret i handen avgör du nästa steg, antingen fullföljer vi affären om du är nöjd med besiktningen, eller låter vi affären gå tillbaka om det är fel på båten som du inte kan acceptera, i de fall affären återgår betalar vi naturligtvis tillbaka din handpenning. Normalt brukar man sätta en mini gräns/belopp för fel som hittas på besiktningen. Om det mot förmodan hittas fel kan du avgöra om du vill att säljaren skall åtgärda felen eller om du vill ha prisavdrag alternativt låta affären gå tillbaka. Det viktiga är att det framgår av avtalet att det är du som avgör hur du vill göra, inte säljaren!

Är allt till din belåtenhet erlägger du slutlikvid till vår bank i Sverige alternativt direkt till den säljande mäklarens klientmedels konto. Innan vi skickar vidare betalningen till säljaren har vi naturligtvis kontrollerat att alla papper är i ordning.

I samband med slutlikvid skall du avgöra vem som skall äga båten, privat eller i bolag. Vidare skall du avgöra i vilket land du vill registrera båten. För att registrera båten i ett lands båt eller skeppsregister tar vi ut en adm avgift på 340 euro + faktiska registrerings kostnader.

När allt pappers arbete är klart så skall du avgöra var du vill ha din båt.

Vi hjälper dig naurligtvis att få hem din båt via våra erfarna "delivey crew". Att segla hem båt från tex England brukar hamna på 20-25.000 SEK, det tar ca 1 vecka.

Köper du en båt från Medlhavet så vill du kanske segla några år i Medlhavet eller ta hem den till Sverige via biltransport eller kanske segla hem henne. Vi hjälper dig naturligtvis med hemtransporten om du så önskar det. Att ta båten på latsbil till norra Tyskland kostar ca 80.000 kr, att segla hem den med vår personal brukar hamna runt 45-50.000 kr, räknat från Medelhavet.

Att söka båt vis oss är naturligtvis helt kostnadsfritt och helt utan köptvång.

Att köpa båt via oss kostar dig som köpare normalt inget extra, vi tar betalt för vårt arbete av säljare. I de fall du själv hittar din nya båt och vill ha vår hjälp att genomföra affären (ingen provision från säljaren) debiterar vi endast 2% på köpeskillingen, dock minst 20.000 sek exkl moms.

Vi tar ett fullt och personligt ansvar för hela affären! Att handla båt via Nautic Yacht är en trygg och säker båt affär för dig som köpare.